luni, 12 martie 2012

Statalitatea românească la Sud si la Nord de Dunăre: Țaratul Bulgaro-Valah (I)

Cititi si:

Hunii au fost un popor nomad de origine turcică, probabil și uralică. Adesea însă au fost confundați cu alanii, care au fost incluși în confederațiile tribale hune (din care au făcut parte și câteva popoare germanice, între care gepizii).
Se presupune că zona primară de locuire a acestui popor, compus probabil dintr-o uniune de triburi altaice, a fost China sau teritoriile nordice vecine. Această populație pare să fi fost identică cu triburile menționate între secolele IV î.Hr. și I d.Hr. de izvoarele chineze sub numele Hsiung-nu. Aceste triburi au întemeiat imperiul omonim de mare extindere, primul mare han cunoscut (exclusiv din surse chineze) fiind Mao-tun (Mao-dun, Motun; pe turcește Mete han), care a domnit după anul 209 î.Hr.
În jurul anului 370, sub hanul Balamir (Balamber) încetează invaziile asiatice, trec Volga, distrug formațiunea statală a alanilor și se stabilesc temporar pe teritoriile de la Volga Inferioară. În 375, hunii distrug formațiunea statală a regelui ostrogot Ermanaric, iar în anii 376-377 înfrâng și oștile regelui vizigot Athanaric.
Timp de câteva decenii incursiunile de pradă ale hunilor s-au limitat la zonele învecinate, potrivit unor consemnări din 395: în Caucaz și la Dunărea de Jos. Însă și-au extins, treptat, sfera de invazie spre vest, dincolo de Munții Carpați, până în Câmpia Panoniei.
Câțiva ani mai târziu, în anul 400 hunii conduși de Uldin reapar la Dunărea de Jos, traversează fluviul și se implică de partea romanilor în luptele cu goții lui Gainas, stabiliți în anul 376, cu asentimentul împăratului Valens (364-378), în Peninsula Balcanică.
In nordul Dunarii odata cu aparitia hunilor pe la anul 376, dispare ultima forma de statalitate, - daca ar fi fost vreuna...Tracii romanizati vor trai in subordine militara si politica a migratorilor cuceritori, astfel incat nu vor mai reusi sa isi creeze un stat in acceptiunea clasica – conducator militar, politic, armata. Vor trai in cumunitati mai mari sau mai mici, subordonate regatelor migratorilor.
  Insa caderea politica a avarilor dupa infrangerea cauzata de slavi in 624 dHr, dublata de aparitia secuilor in zona , 670 dHr., a creat posibilitatea unei  autonomii a populatiei valahe aflate in Nordul Dunarii, probabil undeva dupa anul 800 e.n. In aceste conditii apar primele forme de state romanesti, sub forma unor jurisdictii sporite a unor persoane, jurisdictii care vor duce la crearea de state mici,  mai mult sau mai putin autonome... Oricum, indiferent de ce spun partizanii istoriei oficiale, statalitatea vlahilor la nor de Dunare se manifesta in mod concret abia dupa anii 1300.
In Sudul Dunării, acolo unde trăia incă grosul populatiei romanizate, lucrurile stau cu totul altfel, iar statalitatea romaneasca se manifesta mult mai trainic si mai timpuriu.

Ne aflam in anul 1185 dHr. Anul nasterii primului stat romanesc autentic. La Dunare puterile erau Imperiul bizantin si Regatul Ungariei. Sa le luam pe rand.
            Imperiul Bizatin . Imperiul inca se gasea la maxima intindere teritoriala. Insa vremuriel lui Vasile al II-lea Bulgaroctonul disparusera de mult. Capacitatile militare si administrative ale acestuia redresasera imperiul. Insa structura de conducere a imperiului producea efecte centrifuge. Donatia proniei –posibilitatea de a strange taxe locale-  catre conducatorii locali ii transforma pe aristocrati in adevaratii conducatori. Acest lucru se traduce prin existenta a 31 din 4 dinastii de imparati in perioada dintre decesul lui Vasile al II-lea Bulgaroctonul  1025 dHr si ridicarea la tron a lui Isaac al II-lea Anghelos – 1185 dHr.
            Stapanirea bizantina la Dunare se intindea din Dobrogea, spre Bulgaria si Serbia, pana in zona Croatiei si Dalmatiei, zona stapanita de Regatul Ungariei. Interesele legaturilor cu Ungaria erau vechi, din perioada in care solicita trupelor maghiare sa atace trupele bulgare, sa puna presiune asupra acestora. Insusi Vasile al II-lea Bulgaroctonul a apelat la trupele maghiare in pulta de recucerire a Moesiei. Victorios, el intretine relatii de buna colaborare. Mai mult decat atat, cedeaza drepturile asupra vechii Dacii maghiarilor, mai mult simbolic si ca o ramasita a vechii supuneri romane. De aceea statul maghiar va anunta in toate documentele sale ca detin, pe langa zona transilvana, si noile state Valahia si Moldova.
            Regatul Ungariei. Are o stapanire intinsa, limitanduse la est de Rusia Kieveana, la nord de Regatul Poloniei, la vest de Sfantul Imperiu German, iar la sud de Imperiul Bizantin. Detin Croatia si Dalmatia, subordoneaza juridic, niciodata militar, zona romaneasca. Dupa crestinare, anul 1000 dHr, duce numeroase lupte de expansiune, nereusind decat partial sa slabeasca zona imperiala germana prin ocuparea Moraviei. Ating Crapatii si incep crestinarea cumanilor aflati in zona Vrancei.
            La momentul rascoalei vlahilor, regatul maghiar depasise faza unui stat necivilizat. Desi credinta catolica a ramas bine inradacinata, au existat apropieri evidenta intre zona ortodoxa si maghiari. In anul 1172 dHr. pe tronul de la Budapesta se ridica Bela al III-lea. Este fiul lui Geza al II-lea si al Eufrosinei de Kiev. In acel moment regalitatea maghiara era extrem de apropiata de Imperiul Bizantin. Fratele sau Stefan al III-lea incheie un tratat cu imparatul Manuel Comnen cel Mare prin care Bela al III-lea urma sa se casatoreasca cu printesa imperiala Maria Comnena. Primeste titlul de despot, cel mai mare titlu dupa cel de imparat, si numele grec Alexios. Urmarea imediata este ur razboi cu Ungaria pentru posesiunile primite anterior de Bela del la tatal sau, Croatia si Dalmatia. In urma razboiului primeste posesiunile, aceste fiind incorporate Imperiului Bizantin.
            Insa povestea se opreste brusc prin nasterea primului baiat al imparatului, Alexios II Comnenul. Prins in capcana, Bela al III-lea accepta divortul si pierderea titlului de despot. Primeste in schimb titlul de Caesar , al treilea in imperiu, si o casatorie cu sora imparatesei.
            Fratele sau decedeaza in anul 1175 dHr. Cu puternic sprijin financiar bizantin, Bela al III-lea pleaca spre Budapesta ca rege de drept. Insa nobilimea si clerul refuza sa il incoroneze ca rege, preferandul pe cel mai mic dintre frati, printul Geza. De data aceasta primeste ajutor de la Papa Alexandru al III-lea care autorizeaza un alt arhiepiscop sa il incoroneze.
            Aceasta complicatie politica face ca Caesarul Alexios sa redevina Bela al III-lea, de religie catolica, rege maghiar dar cu puternice relatii cu Imperiul Bizantin.
            Prin ridicarea pe tron al lui Bela al III-lea, Imperiul bizantin va intra intr-o perioada de influneta nemaintalnita in intreaga istorie. Se parea ca imperiul redevine cel mai important jucator european. 13 ani mai tarziu va incepe rascoala vlahilor. Si cu ea, inceputul sfarsitului...

Cauze generale ale revoltei. Din momentul grecizarii imperiului si a patrunderii slavilor in Peninsula Balcanica, populatia vlaha isi pierde din importanta sociala si militara, pierzand rolul conducator al imperiului. Grecii se autodenumesc romei, iar vlahii sunt numiti initial romaioi, facandu-se o distinctie clara intre conducatori si supusi. Social vlahii se gasesc la nord de linia Jiraneck, ascunsi printre slavi, insa populatie majoritara in zona fostelor centre de putere – Sirmium, Serdica (Sofia), ajungand pana in zona imperiala. Sunt foarte bine definiti. Daca este sa privim harta primului tarat bulgar, vom observa ca in vest acesta se opreste  aproape de linia Serdica – Naissus (Nis) spre Dunare, lasand Sirmium spre vest. Cum stat sarb apare mult  dupa revolta vlahilor, se poate spune ca, exceptand zona imperiala, vlahii au trait cel putin autonom. Din punct de vedere militar pierd din influenta in imperiu din cauza disparitiei trupelor dunarene, insa raman in armata bizantina ca trupe principale. Ei sunt supusi imperiului, insa cu numeroase privilegii, in special economice, reminiscenta a foste conduceri imperiale. Asa incat, in momentul recuceririi Moesiei, vlahii au o importanta deosebita, castigandu-si cu sange anumite privilegii locale, de conducere si administrare proprie. Zona este controlata si condusa de vlahi care iau locul bulgarilor in relatia conducator-supus cu populatia slava.
            Cauze locale. Principalul priviliegiu acordat nobililor locali de catre impara teta pronia, dreptul de a colecta taxele. Acest lucru putea imbogati substantial nobilul care primea pronia. De la refacerea imperiala pronia a fost primita de catre vlahi. In timp, pe deoparte prin coruperea vlahilor care aveau pronia, sau prin acordarea proniei unor nobili greci, incalcandu-se intelegerile anterioare, nivelul taxelor cresc. In perioada cand taxele sunt stranse de comunitatea vlaha, nivelul acestora este dat de nivelul taxelor imperiale. Cand taxele sunt percepute de altcineva, acea persoana isi adauga o suma de bani care ii va reveni. Asa incat cauza principala de tensiuni in perioada afost acordarea proniei altor persoane decat reprezentantilor locali. Au loc mici revolte, stopate de indata prin acordarea proniei catre vlahi. Pana la un punct.
            Cauza directa. Refuzul de acordare a proniei catre vlahi dublat de cresterea excesiva a taxelor.
a.       Cresterea taxelor. In anul 1185 dHr. dinastia Comnen este inlaturata de la tron de dinastia
Anghelos. In urma unor revolte, Isaac al II-lea Anghelor este numit basileos la Constantinopole. Personaj total lipsit de scrupule, de o opulenta exorbitanta, de o conceptie manipulativa care depasea chiar si perfida curte imperiala.
            Pentru legitimitate are nevoie de o legatura cu vechea curte imperiala. Deoarece reusise sa ucida toti reprezentantii de la Constantinopole, singura ruda era fiica regelui Bela al III-lea, fostul despot, apoi caesar Alexios. Fiica lui era verisoara primara cu imparatul Alexios II Comnen. Mariaj acceptat si sprijinit de Bela a III-lea ale carui legaturi cu imperiul ramasesera de nezdruncinat.
            Cum insa de curand imperiul fusese in razboi cu normanzii, singura solutie era cresterea taxelor. Alaturi de crestere, imparatul hotaraste si eliminarea privilegiilor vlahilor. Este primul pas din dansul ce avea sa urmeze.
b.      Solicitarea de acordare a proniei. Pusi in fata situatie existente, vlahii se reunesc si hotarasc sa
trimita o delegatie de negociere cu imparatul. Vlahii urmau a accepta toate impunerile cu conditia acordarii proniei catre comunitate. Se solicit ape ascuns o autonomie sporita, cel putin economica, a vlahilor  si conducerea de catre ei a intregului teritoru, de la Marea Neagra, Muntii Haemus, granita cu Croatia si Dalmatia, la nord Dunarea, imparatul primind in schimb toti banii pe care ii dorea.
            Intelegere buna pentru imparat, daca este sa ne luam dupa consecintele refuzului. Insa imparatul, proaspat instalat basileu, primeste cu dispret delegatia vlahilor conduca de fratii Asa, Teodor si Ioan. Nu numai ca respinge categoric propunerile vlahe, dar la Kypsela umileste delegatia, palmuindu-l pe Ioan Asan pentru impertinenta de a solicita asemenea propuneri
            Urmarea?
            Fratii Asan se intorc in Moesia si incep o revolta a vlahilor, secondati puternic de numerosii slavi.
La capatul revoltei se va crea un imperiu puternic, Imperiul Vlah, din care facea parte si populatia slava, primul stat medieval romanesc. Soarta a facut ca acest imperiu, pierzand in final suportul de la nord de Dunare, sa se transforme treptat in tarat bulgar, partea estica, si tarat sarbesc, partea vestica.
Va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii recente

Recent Comments Widget