vineri, 8 aprilie 2016

Despre un steag care .... NU (!?) există, sau cum mistifică unii istoria românilor ardeleni

Există un blog numit maghiaromania unde de obicei sunt publicate articole de bun-simț care tratează problemele conviețuirii româno-maghiare. Articole echilibrate, lipsite de xenofobie, care au un rol important in cunoașterea celor două neamuri ce viețuiesc in Transilvania de mai bine de o mie de ani.
Dar.... Din când in când unii dau cu mucii in fasole, spre a invenina spiritele, așa cum face un oarecare colaborator, numit G. Basarabă. Reiau aici postarea mea publicată ca ràspuns la mistificările sale.


Există un astfel de articol „șmecheresc” preluat de anti-maghiari și anti-regionaliști. Se incearcă acolo demonstrarea faptului că NU ar exista un steag istoric transilvan, in culorile cunoscute. Apoi se susține că românii nu sunt reprezentați pe steag. Să citam din text: ” Există, însă, și o mențiune a unui steag tricolor al Transilvaniei: roșu-galben-albastru, cu banda din mijloc, cea de aur, subțire.[3] Trebuie să recunosc că eu, personal, sunt sceptic în ceea ce privește acest drapel.”
Aiureli! Păi tocmai ce ne explică faptul că Există mențiuni despre steagul respectiv. De ce e sceptic, atunci, autorul?…. De ce sceptic, mai ales că îți slujește teza?
Apoi trece la perioada revoluției de la 1848 și ne pomenește de un drapel săsesc: ” O față a steagului lor era negru-galben, austriac, cealaltă albastru, roșu, galben – transilvan – și doar câteva panglici mici în partea de sus erau culorile maghiare.”[4]
Apoi ni se vorbește de alt steag purtat de revoluționarul Ioan Pușcariu: ” Acest steag național – pe cari erau scrise cu litere de aur cuvintele: <> – a fost pregătit încă din Sibiu, într’o conferință națională în care s’au luat culorile: albastru, alb și roșu ca, culori ce predominează la portul românesc; – părerea mea de a se primi culorile Ardealului, albastru, roșu și galbin, fu delăturat prin pretextul, că steagul fiind garnisit cu ciucuri de aur și colorarea galbină e destul de reprezentată, ca steagul să cuprindă toate culorile țării, la acea n’a fost pregătit nimenea, că contrarii ne vor imputa, că steagul a fost muscălesc.”
Se face iar referire la culorile tradiționale transilvănene.
Apoi se face referire la un proces din 1894, unde niște români erau acuzați că ar fi purtat cocarda tricoloră: ” răspunde că a știut că legea oprește purtarea culorilor străine, tricolorul galben-roșu-albastru nu este însă tricolor străin, deoarece acelea sunt culorile noastre ale românilor, locuitori autohtoni ai acestei țări, mai departe sunt și culorile Ardealului”.
Autorul articolului o dă la „cotită” afirmând : ” Observăm menționat „tricolorul galben-roșu-albastru” și ne gândim, poate, că este cu siguranță vorba despre steagul Transilvaniei – românii din Ardeal sigur se simțeau legați de aceste culori (așa cum am văzut și în 1866)! Ei bine, nu e chiar așa. După cum aflăm din cazul 1866, românii au folosit culorile de pe stema Transilvaniei doar ca motiv să nu le fie oprită purtarea culorilor naționale românești: roșu, galben și albastru.”
Practic recunoaște singur existența drapelului transilvan, recunoaște atașamentul MULTOR români la acel drapel, dar face el un giumbușluc de gândire (ilogică) pentru a ne spune că …românii nu ar fi iubit steagul și il purtau doar ca să nu il poarte pe cel …roșu-galben-albastru! Ciudată logică….
Da, ….existau MAI MULTE steaguri in epocă. Iar cel mai important și mai des arborat inclusiv de români, era cel albastru-roșu-galben. Se arbora și cel cu galbenul la mijloc (după 1848), iar in oricare configurație culorile sunt orizontale și nu verticale.
Abia la 1918 apar și steagurile tricolore cu culori dispuse vertical, intre celelalte steaguri.
Autorul nu menționează nimic despre contrafacerea imaginilor de la Unire, sub regimul Ceaușescu, in 1968. Ne spune doar că pozele alb-negru ar fi fost făcute prin procedeu „ortocromatic”, in care galbenul apare inchis la nuanță (!), apoi concluzionează că românii NU au purtat niciodată drapelul transilvan, drapel care oricum ar fi…nu există! Astfel, se neagă practic tot ce a scris in articol și ce am citat mai sus.
Concluzie? Mistificare. Grosolană.
Articolul mistificator aici:https://maghiaromania.wordpress.com/2016/04/01/un-steag-care-nu-ii-reprezinta-pe-romani/

5 comentarii:

  1. Tricolorul romanesc se trage din culorile pe care le-a dat Basileul Justinian marcilor din Dacia: albastru peste Carpati, galben la est de Carpati si rosu la Sud de Carpati. Primul aranjament al culorilor a fost la oastea lui Avram Iancu: pe orizontala sus albastru, apoi galben si rosu, jos. Apoi a fost aranjamentul pasoptistilor din Tara Romaneasca, pe orizontala cu rosu deasupra si aranjamentul unionistilor, influentatti de drapelul revolutiei franceze, rosu, galben si albastru pe verticala cu albastrul la lance. Comunistii au vrut sa mute rosul la lance si sa-l faca mai lat, pe care sa aplice secera si ciocanul si o stea aurie. S-a opus Gh.Gh.-Dej si s-a pastrat drapelul national pe care s-a aplicat stema statului socialist, iar pentru partid s-a facut drapelul PMR. Acum, multi ignoranti pun culoarea albastra la dreapta, imitand dorintele stalinistilor. Chiar si Ciolos a aparut cu drapelul pe reverul hainei pus rasturnat, cu albastru la dreapta si rosu la stanga. Drapelul Romaniei trebuie sa fie purtat corect, altfel da nasteri la discutii aberante.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lasati astea.Oamenii stiu si simt.Se descurca f.bine oamenii fara de astia cu gura mare.Sa dea din gura cat or vre.Atata pot ei. Oamenii tac si fac.Veti vedea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acuma c-ati priceput,eu nu mi-s anonimu ala din 07.11.2016.Pai dv.pareti om cu carte.O-ti fost a prin Romania ? Nu-i ase ca,e f. mare deosebire de fire ? Intre firea celor dintr-o regiune si alta ? Asta e neamul. Felul de a fi si trai. Acuma parca mai apasat e acolo, unde se spune clar si raspicat : eu sunt nu stiu ce. De pilda in Oltenia(io s oltean) si Moldova(se s moldovan) se aude firesc. Mai putin se spune in Banat ori Ardeal ceva despre ce sunt. Iar in Muntenia ori Dobrogea nici atat. Imi pare ca este o fire nascuta prin sangele de neam in Oltenia sau Moldova. Fiecare in felul sau. Iar in Banat si Ardeal o fire facuta prin civilizatia de tip german. Ei asta face mai mult decat un steag. Si eu iubesc firea curata de oriunde ar fi. Dar sa fie curata. Nu corcitura.
    Steagul adevarat va fi de la sine la locul sau ,la vremea potrivita ,la oamenii care au firea curata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca sa pun capat fain ca, musai sa plec spre Vest eu multumesc si doresc tuturor,sa isi tina firea cat mai bine. Va iubesc pe toti oamenii cumsecade.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iar dv. care faceti acest blog sa nu lasati sa se piarda firea sa.
    Si va rog,sa ma lamuriti cine si ce au facut Csaky-Pallavicini mai ales in Banat,Hategul,Oltenia si Muscelul de Arges. Multamesc.

    RăspundețiȘtergere

Comentarii recente

Recent Comments Widget