vineri, 10 decembrie 2010

Primul Mileniu

Raportat la Timpul European, un mileniu este enorm. Istoricilor nostrii insa, o etnogeneza de un mileniu nu le apare ca o “enormitate”… Firesc - dupa un secol XX de mistificare deliberata a trecutului, batjocorire a bunului simt si inventare a unei Identitati Straine.

Nu suntem urmasii Romei… si nici ai Daciei; unii erau civilizati iar ceilalti eroi… astazi, oscilam intre nesimtire si lasitate. Daca e sa luam drept criteriu:.. Piatra – fundament al urbanismului,.. trecutul nostru se limpezeste brusc. Constructii in piatra avem pana in sec.III en,.. apoi pauza… intrerupta in Ardeal de aparitia Oraselor in sec. XIII – cu venirea sasilor si secuilor in fruntariile regatului maghiar.

Unde eram “noi”..?…si daca nu eram…de ce vorbim limba romana?
Noi eram in munti,..prin stani iar “ale noastre” prin catune. Noi suntem Ciobani…si ar trebui sa fim mandrii de asta! Daca nu era Stana si Ciobanul care sa mearga din Tatra in Pind si din Crimeea in Istria nu mai vorbeam limba Romaniilor. Datorita Lor; avutiei, datinilor, graiului, spiritului… se Numeste acest teritoriu Romania. “Noi” suntem o minoritate. Romania exista insa, datorita Elitei Vizionare a sec.XIX si a lui Carol I Intemeietorul.

Cine erau “ceilalti”?
Cronologic,.. goti, huni, gepizi, avari, slavi, bulgari, unguri, pecenegi, cumani, sasi, tatari… multi nu-i asa? Apele, campiile, salinele, minele, cetatile, vamile,.. erau ale “lor”. Istoria a fost facuta, traita si consemnata de ei… iar timp de un secol – “ignorata” de noi.
Un mileniu trecut in derizoriu de Istoricii “nostrii” moderni… ne-a aruncat pe noi, acum, in derizoriu si perpetua criza identitara sub Zodia Megalomaniei Sterile.
Vlad Totoianu

Cititi si: Burzenland / Barcaság / Ţara Bârsei / Ţara lui Borz

2 comentarii:

  1. Sunteţi un veritabil tradator de neam ! Tradati tembelismul ideologic al vulgatei nationaliste si propuneti un discurs istoric menit trezirii la realitate. Pentru acest act de tradare va condamn la neoprire!
    Adrian Constantin
    Buzau
    scitul514@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca am fi migrat sau am fi rezistat la nord de Dunare doar in zonele montane pomenite de tine Palavicini, atunci nu ar fi aparut o natiune rom^neasca ci cel mult un statulet de marimea Albaniei cu o populatie la fel de slab numeroasa.

    Limba rom^na are si lexic vechi germanic (taifalo-gepidic), are si ceva reminiscente elenistice, ... in fine multe lucruri sunt chiar mai complicate decat par a fi la prima vedere.
    Eu consider ca am putea plasa rom^nii in tot arealul carpatic, depresionar transilvan, in Oltenia si Muntenia, chiar si in Moldova centrala si Bucovina.

    Structura etno-genetica este si ea mult mai pestrita, deoarece ai nostri au fost si gepizii, taifalii, (plus alte cateva triburi germanice), cateva triburi iraniene, daco-getice, avarii de toate tipurile repliati inspre Carpati, o parte insemnata a cumanilor, poate chiar si alte populatii apartinand kazarilor, slavilor, iar ultimii parti ale ungurilor si tiganilor.

    RăspundețiȘtergere

Comentarii recente

Recent Comments Widget