vineri, 10 decembrie 2010

Burzenland / Barcaság / Ţara Bârsei / Ţara lui Borz

burzen1

Delimitata in primul deceniu al secolului XIII, Tara Barsei se intindea pe Olt; de la Halmeag - Ungra, spre Est, pana la raul Tarlung. Spre Sud, limita era pe izvoarele Barsei, Timisului si Tarlungului. Spre Nord, limitele sunt neprecizate dar trebuiau sa faca sens intr-o ratiune defensiva pe un teritoriu condus din Feldioara.
 Oltul putea fi asigurat pe linia: Miclosoara - Malnas.
Bazinul Raului Negru a constituit o problema strategica inca din vremea romanilor. Zona Reci nu poate fi blocata spre Bretcu, iar o limita impinsa in Bretcu te expune dinspre Intorsura Buzaului si Valea Uzului-Casin. Solutia aleasa de teutoni, a fost de a lasa Raul Negru secuilor - dovada fiind biserica de piatra din Ghelinta (sec. XIII). Colonistii secui vin intr-un teritoriu multietnic format in timp de: mocanii-vlahi din partea Bretcului si Covasnei, slavii din lunca Raului Negru, turanicii din vaile muntilor Bodocului sau dealurile Intorsurii. Aceeasi structura etnica o aveam si in zona Tarlung - Barsa, doar ca localizarea mocanilor este in Sacele si Tohan.

Colonizarea de sec. XII este facuta impotriva unei autoritati cumane asa cum expansiunea in sec. X este facuta impotriva uneia bulgare sau cea de sec. XI - impotriva uneia pecenege. Memoria scrisa atesta autoritatea cumana de religie catolica in Terra Borza si mai atesta pe… capetenia numita Borz -fascinat de persuasiunea dominicana. Acest Borz este convertit la doi ani dupa retragerea sprijinului regal -Teutonilor, in pofida celui papal. In succesiunea: cucerire, colonizare, convertire, Tara Barsei este scoasa definitiv de sub influenta turanica de sapte secole in care zacea de la cucerirea avara.
Acest teritoriu, redevine avampost al Europei - recuperare istorica imortalizata in arhitectura si heraldica. Avem de atunci, pana astazi ramase: Biserica Mariei (”biserica neagra”) si Stema orasului. Daca prima stema: Coroana peste Crin - apartine unei Mistici a Fecioarei, pe filiera Teutonica… cea de a doua: Coroana peste “Buturuga” - apartine unei Mistici a Uniunii (”alchimice”), pe filiera arhitectilor Bisericii; “Buturuga” fiind Malcuth iar “Coroana” fiind Kether. Astfel, Europa se intindea in numele Cetatii Eterne, de la Notre Dame la “Biserica Neagra”.

In perimetrul cuprins intre Halmeag, Malnas, Prejmer si Rasnov apar cateva “locuri controversate”. Controversele vin din ignorarea dovezilor istorice si arheologice - din partea “elitei” si wishful thinking din partea majoritatii.
Spre exemplu:..

“Templul Ursitelor”de la Sinca… Dincolo de manastirea ortodoxa suita in copaci si de urmele unui posibil sactuar(evident dacic)… are in Altar “Steaua lui David”. Bunul Simt, insa,  ne duce catre khazari si mozaism dar… Vai!.. Cum se poate!  -Uite ca se poate!.. pentru ca ungurii erau o confederatie kabaro-magyara unde kabarii erau mai cu mot - pe langa faptul ca stapaneau partea din transilvania care nu era sub autoritate bulgara, mai erau si de religie mozaica. Templul Ursitelor este o Sinagoga unde se practica Mistica Iudaica. Pe langa acest “mic detaliu”… mai trebuie amintit si castrul roman de care nimeni nu spune o vorba - desi este in drum la 500m spre Sud.

Valul de pamant numit “Honárka”… sau ce isi inchipuia Daicoviciu ca e “Val”… si medievistii nostrii ca e “Prisaca”. Acest val nu este o fortificatie liniara de 11km; este un mal de pamant de 5km intre Magherus si Eresteghin(Moacsa) abrupt spre West! Cu atat mai mult nu este o “Prisaca medievala timpurie”… pentru ca daca am presupune (prin absurd) ca ar fi, atunci ea ar apara dinspre West. Adica autoritatea care a construit-o s-ar afla spre Covasna sau in Moldova… adica NU maghiara si NU avara. Adica iesim din Contextul Istoric si intram in “Science Fiction”. “Honárka” este un drum prin smarcurile de la Reci… si atat.
“Cetatea Neagra” si “Cetatea Brasovia”… in oglinda fata de apa Barsei - una pe Tampa si alta pe Magura… amandoua -superbe vestigii de arhitectura medievala. Distruse amandoua sunt… si invaluite in “mistere” emanate de propaganda aiurea facuta din servilism.  !Dateaza din perioada teutonica bineinteles… derivat din bunul-inteles al hotararii cu care o mana de oameni hotarati au aparat hotarele unui spatiu civilizat de romani cu un mileniu inaintea lor.

“Muntele Postavar”… ridica probleme delicate “neclintirii milenare a romaniei barsane”… Dincolo de faptul ca numele corect este “Muntele Cristian” iar Pusta Vara se refera la fortificatiile secuiesti din Cheile Timisului… toponimia lui este graitoare… dar nu in graiu romanescu: Goritza, Cutun, Kermen, Lamba, Varna, Krukur, Dreste(r), Schei, Dobrice, Ruja.  !”Sud-Dunarenii” si ocupatia lor - vararitul sunt atestati documentar(sec.XIV) si prezenti in acest pamant din vremea primului tzarat…
“Bisericuta Paganilor si Piatra Scrisa”… locuri prin padurile Rasnovului spre Poiana Brasov. Ignorate asemeni multor alte obiective de interes pentru istoria europei - aflate din nefericire prin Romania, cele doua dateaza din perioada cand gotii lui Athanaric erau stapani prin Caucaland… De ce?…  !Pentru ca, pietrele sunt scrise in rune iar “bisericutza” e loc de sacrificii.

“Pietrele lui Solomon”… Care Solomon? - ar fi o intrebarea de bun simt… la care am impertinenta sa raspund…  !Solomon al Ungariei care in deceniul noua al sec. XI, impreuna cu pecenegii condusi de Kutesk se macelaresc cu Ladislau Intaiul pentru Tronul Ungariei. Cine a cercetat cetatea medievala de la Chietrii?.. Nu ar fi mai bine sa vina cei in stare sa recunoasca urme de bisseni prin cetatile “medievale timpurii”?.. asa, ca o sugestie fireasca in aceasta ordine de idei.
Totusi… poate ca… asa cum limba roman(ic)a - a romanilor si religia ortodoxa(bulgara) - a romanilor, au venit din Tara Barsei - si identitatea, tot aici ar trebui (re)fundamentata… DAR intru respectul celor care ne-au civilizat.

Respectul Celor care au pastrat amintirea unui “vaida borzas”, au readus Europa in hotarele imperiale antice, au insufletit orase de piatra, au impus igiena purtatorilor de cheag mioritic, au luptat impotriva utopiei comuniste…

Un comentariu:

Comentarii recente

Recent Comments Widget