sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Unificarea românilor, intre mit și realitate... Hanul bulgar Krum, - primul unificator

Când vine vorba de unirea românilor – o temă centrală a mitului național românesc – cu toții am învățat la școală aceeași poveste cu Mihai Viteazul care, mânat de impulsuri naționaliste înainte de inventarea naționalismului, a unit teritoriile locuite de români.
Stema pan-românească
a lui Sigismund Báthory

Însă Mihai Viteazu a fost doar primul român care a unit țările române. Sau mai bine zis două țări române, și o țară ungurească unde majoritari, probabil, erau românii, deși pe ei nu-i băga nimeni în seamă, că erau ortodocși.
Primul unificator al țărilor române a fost Sigismund Báthory, principe maghiar al Transilvaniei,
 care în 1595 și-a extins autoritatea și peste domnul valah ante-menționat cât și peste Țara Moldovenească, condus la vremea respectivă de semi-țiganul Ștefan Răzvan. Kürtös colac peste pupăză, unificarea lui a avut și recunoaștere internațională, spre deosebire de cea a lui Mihai Bravu, care valora cam cât valorează astăzi independența Transnistriei.
Însă cea dintâi unificare a teritoriilor locuite de români a avut loc pe vremea când Moldova și Țara Românească erau încă utopii SF, iar poporul român era încă în plin proces de slavizare (episod central în etnogeneza daco-romană, dar mai puțin glorioasă decât latinizarea, și deci, trecut cu vederea la istorie). 
Bulgaria lui Krum, 
…sau Dacia lui Burebista

Anul este 805, bulgarii încă nu sunt un popor slav, ci turcic, conducătorul lor încă nu e intitulat Țar, ci Han, pe numele său Krum, nu Ginghis, iar religia lor încă nu e prostia aia cu „întoarce celălalt obraz” ci mult mai virilul păgânism de tip „fă-ți pocal din capul dușmanilor”. Astfel, acest Krum, care printre altele l-a transformat pe împăratul bizantin Nicefor I în veselă, a fost și primul care unit tot ce ulterior avea să devină România Mare, sub sceptrul unui alt ne-român, de data asta germanul Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen. Unificarea din secolul IX s-a realizat după ce susnumitul han a măturat pe jos cu rămășițele hanatului avar, un alt popor interesant, adepți ai deformărilor craniene și puțin cam ignorați de manualele de istorie, deși au venit din stepa nord-pontică, au cucerit Câmpia Panonică și au început să irite cu succes vecinii, după o schemă patentată de huni în secolul IV și aplicat cu succes și de maghiari în secolul X. Prin cucerirea „spațiului carpato-danubiano-pontic” și unificarea tuturor românilor, Bulgaria a ajuns să se învecineze în vest cu regatul Franc.
De altfel  românii și bulgarii mai au episoade istorice comune, pe lângă Unificarea lui Krum și statutul de „cei mai proști din curtea UE”. Al II-lea Țarat Bulgar – și asta vi s-a spus, teoretic, la școală – este numit de istoricii români Țaratul Bulgaro-Vlah, dat fiind faptul că dinastia conducătoare era de viță românească deși unii zic că ar fi fost cumani la origini, ca și Basarab, întemeietorul Țării Românești. Și cu asta închei lecția de istorie-enervantă-pentru-naționaliști.

8 comentarii:

  1. Chiar un articol bun! Ma mir ca nu sunt comentarii....

    RăspundețiȘtergere
  2. Cam pute articolul tau a tenta antiromaneasca oi fi ungur,tatar,turc rus sau toate la un loc pt.ca roman nu poti fi cind nascocesti asemenea aberatii.Sau l-ai avut si il ai inca ca mentor pe neagu djuvara "marele istoric si dizident evreu"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gigi, te-ai uitat la sursa articolului, bai "rrrroman verde" ce esti? Mai lasati dreaq mac-macul asta de 2 lei...
      http://bloguri.piatza.net/hanul-krum-%C8%99i-unificarea-romanilor/

      Ștergere
  3. pai ce sa comentezi ? / un articol prea scurt fara informatii de luat in seama in ceea ce priveste sursa sau surseleetc...dupa parerea mea..prea putin fundamentat pentru a fi luat in serios.

    RăspundețiȘtergere
  4. poza dupa o pictura facuta in 1595, pictura care se afla la muzeul din Viena

    http://posturi.wordpress.com/poze-rare/bat7/

    RăspundețiȘtergere
  5. Articol slab...
    Scris in bascalie...

    RăspundețiȘtergere
  6. Un articol mai documentat e aici
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/mihai-viteazul-al-doilea-unificator-al-tarilor-romane-879011.html

    RăspundețiȘtergere

Comentarii recente

Recent Comments Widget